Toate noutățile

6 motive pentru a alege paleții din plastic

6 motive pentru a alege paleții din plastic

Pe plan global, 98% din paleți sunt confecționați din cherestea, fiind materia primă cea mai ieftină. Cu toate acestea, anual tot mai multe companii moldovenești înlocuiesc paleții din lemn cu cei din plastic.

 

Termen de exploatare de cel puțin 10 ani

Durata de ”viață” a paleților din lemn este de cel mult 5 ani, chiar dacă vor fi exploatați cu prudență. Experiența arată că mai mult de o treime din aceștia necesită a fi reperați peste un an de exploatare intensivă. Paleții din plastic au un termen de exploatare de cel puțin 10 ani.

 

Paleții din plastic pot susține o greutate de 1500 kg în timpul transportării și de 6000 kg în timpul depozitării.

 

Au aceeași greutate

Paleții din lemn absorb umeditatea, mai ales dacă sunt păstrați într-un depozit igrasios. Greutatea lor niciodată cu corespunde cu cea inițială. Paleții din plastic nu absorb umeditatea și au mereu aceeași greutate. De aceea, companiile care cântăresc marfa scumpă pe paleți, folosesc paleții din plastic. 

 

Se curăță și se depozitează cu ușurință

Paleții din lemn nu pot fi spălați. La contactul cu apa, cheresteaua crapă și prinde mucegai. În crăpături pătrunde murdărie care este greu de înlăturat. Aceasta nu are importanță în cazul unei încărcături obișnuite. Însă, producătorii europeni de alimente, medicamente și produse pentru copii folosesc paletii din plastic. Aceștia pot fi spălați cu orice produs chimic și pot fi prelucrați cu abur, ceea ce garantează sterilitatea ambalajului și integritatea produselor alimentare pentru care există standarde sanitare stricte.

 

Paleții din lemn se deformează dacă sunt păstrați la soare un timp îndepungat. Paleții din plastic însă, pot fi păstrați la aer liber și la orice temperatură cu anii. De asemenea, paleții din plastic nu necesită un control fitosanitar în procesul de întocmire a actelor vamale.

 

Potriviți pentru transportarea produselor chimice

Paleții din plastic sunt rezistenți la acțiunea agenților chimici agresivi. Pe paleți pot fi transportate și păstrate containere cu substanțe caustice, iar în caz de scurgere, aceștia nu vor fi afectați. Plasticul practic nu reacționează la contactul cu acizii puternici păstrîndu-și, astfel, duritatea.   

 

Asigură integritatea încărcăturii

Paleții din lemn uneori se rup, motiv din care ei pot deteriora încărcătura cu bavurile, așchiile și cuiele. Acest lucru nu este critic dacă se transportă utilaj sau cutii. Însă, pentru transportarea bunurile fragile care trebuiesc protejate de cea mai mică zgârietură, spre exemplu mobilă din lemn prețios, se recomandă utilizarea paleților din plastic. Paletul din plastic întotdeauna va rămâne neted și nu va lăsa zgârieturi sau rosături.

 

Ușor de exploatat

Paleții din plastic, la fel ca și cei din lemn, pot fi utilizați în liniile de producție automate. Cărucioarele industriale de tip ”Rocla” și stivuitoarele pot strămuta fără probleme orice palet, indiferent din ce material este acesta.

 

Compania Rikipal furnizează paleți din plastic de diferite dimensiuni și capacitate de încărcare. Mai multe puteți afla la numărul 022-92-56-56.

 

22.02.2017
Află mai mult...
Cît cheltuiţi pentru folia stretch? La prima vedere s-ar părea că utilizarea foliei este cu mult mai

Cît cheltuiţi pentru folia stretch? La prima vedere s-ar părea că utilizarea foliei este cu mult mai

Principalii cumpărători de folie stretch sunt producătorii şi distribuitorii. Pentru ei este important să livreze clientului marfa în stare perfectă. Pe drumurile avariate, sacii şi cutiile se împrăştie prin remorca autocamionului şi marfa se deteriorează. Pentru a păstra marfa intactă, ambalajul este stivuit cu mare grijă pe paleţi şi înfăşurat cu un strat gros de folie stretch. Aşa procedează toți.   

Companiile din UE renunță la folie înlocuind-o cu rame pentru paleți. Acestea sunt niște elemente demontabile care se suprapun și transformă paletul într-un container cu pereți trainici. Este o soluție verificată pe care europenii o folosesc de zeci de ani. Montarea ramelor pe palet durează mai puțin de un minut. Ramele neutilizate pot fi stivuite și depozitate, ocupînd foarte puțin spațiu. Pe un palet pot fi stivuite în jur de 108 de rame.

 

La prima vedere s-ar părea că utilizarea foliei este cu mult mai avantajoasă. Un rulou de folie cu greutatea de 1,7 kg costa 3,5 euro, iar 4 borduri costă 6 euro fiecare și vor costa 24 de euro. Așa să fie oare?

 

Pentru înfășurarea temeinică a unui palet cu cutii se va folosi 450 de grame de folie. Prin urmare, înfășurarea unui palet cu folie va costa 0,92 euro.Folia este un produs de unică folosință. Investiţia făcută pentru înlocuirea foliei cu 4 borduri se va recupera la cea de-a 26 livrare. Împărțim costul a 4 borduri la prețul 1 înfășurări cu folie: 24/1,92 = 26

 

Rămîne însă întrebarea: în cît timp se va recupera investiția făcută în bordurile pentru paleți?

Cînd camionul cu marfă ajunge la destinatar, la întoarcere el va transporta paleții goi rămași de la livrarea precedentă. Prin urmare, și paleții și bordurile, se află pentru un anumit timp la destinatar. Moldova este o țară mică. Paleții și bordurile sînt returnate expeditorului după 7 zile. 

Înmulțim numărul de livrări la numărul de zile (26*7) = 182 de zile sau șase luni. De aici rezultă că renunțarea la folie și procurarea bordurilor pentru paleți se va răscumpăra în decurs de 6 luni. Fiți de acord, o investiție minimă care este recuperată într-un timp atît de scurt.

 

Investiţia în bordurile pentru paleţi se va recupera în 4 luni

 

 

Folia

 

Bordura pentru paleţi

Numărul de livrări

26

17

 

Consumul de folie pentru 1 palet, kg

0,45

Preţul 1 borduri, euro

6

Preţul 1 kg de folie, euro

2,1

Cantitatea bordurilor pentru 1 palet, buc.

4

Costurile pentru înfăşurarea 1 palet, euro

0,92

Costurile pentru echiparea 1 palet

24

Costurile pentru 26 de livrări, euro

 

23,9 euro

 

24,0

Rulajul ambalajului

 

– 

7 zile

Amortizarea, zile

– 

182 zile (6 luni)

Termenul de exploatare

 

de unică folosinţă

 

5 ani

 

Ramele pentru paleţi sunt potrivite, în special, pentru depozitarea mărfurilor în vrac - cum ar fi merele. În Moldova, în acest scop, sunt utilizate containerele integrale. Muncitorii ajung cu uşurinţă stratul superior de mere, iar pentru a ajunge la fundul containerului trebuie să se aplece. Acest lucru încetineşte procesul de lucru de trei ori. Pomicultorii utilizează bordurile pentru a accelera munca şi pentru a angaja cît mai puţini muncitori. După îndepărtarea stratului superior de mere, muncitorul dă jos una dintre borduri şi conţinutul containerului îi este iarăşi la îndemână.

 

13.02.2017
Află mai mult...
Paleți ieftini din lemn de plop. Care e șmecheria?

Paleți ieftini din lemn de plop. Care e șmecheria?

În Moldova sunt puține păduri de conifere și din acest motiv cheresteaua pentru paleți este confecționată din soiurile de lemn accesibil. Cel mai accesibil și mai ieftin este lemnul de plop. Asemenea paleți sunt mai ieftini cu 10-15%, însă o asemenea economie duce, adeseori, la pierderi.

În procesul transportării paleții de plop se deteriorează ușor. Cheresteaua moale și fragilă se fisurează și se rup. Este suficient ca marfa palelată să fie transportată la o distanță de 200-300 km pe un drum accidentat. Paletul se va rupe, iar destinatarul încărcăturii își va găsi marfa împrăștiată prin toată bena camionului. Cheresteaua de pin și molid este dură însă flexibilă, de aceea paleții de conifere vor rămîne intacți chiar și după un drum de mii de kilometri.

După o lună de stat în soare, paleții de plop se rup. Chiar și fără încărcătură. Uscîndu-se, acest tip de cherestea se încovoaie într-atât de tare, încât scoate și cuiele ce unesc elementele între ele. Cumpărînd paleți de plop, aceștia trebuie încărcați repede și expediați destinatarului în caz contrar, paleții noi se pot deteriora de la sine.

Nu în zadar la confecționarea paleților este folosită pe larg cheresteaua de conifere. Paleții de plop, chiar și teoretic, nu corespund standardelor de calitate europene. Este vorba despre aceea că calitatea paleților este strict reglementată de Asociația Europeană Palet – EPAL. Standardele existente definesc duritatea materialului, calitatea fabricării și termenul de exploatare a paletului. Paleții din lemn de plop nu corespund acestor criterii, din care motiv pentru asemenea tip de paleți nu se eliberează certificate de calitate.

Un palet din lemn de plop costă cu 8-15 lei mai ieftin decît cel din conifere. Însă, chiar și în cazul unei exploatări atente, un asemenea palet se va rupe după un an, iar compania va cheltui 80-90 de lei anual pentru înlocuirea acestora. În același timp, un palet confecționat din lemn de conifere poate fi exploatat pînă la 5 ani.

Paleții din lemn de plop merită a fi cumpărați doar de companiile care au nevoie de paleți de unică folosință. Și doar pentru marfă nealimentare.

Exportatorilor de fructe și celor ce doresc ca marfa să fie livrată cumpărătorului în deplină siguranță, le este mult mai avantajos să cumpere paleți din lemn de conifere.

03.02.2017
Află mai mult...
Cum să cumperi containere pentru fructe si legume la jumătate de preț?

Cum să cumperi containere pentru fructe si legume la jumătate de preț?

Subvenția este valabilă pentru achiziționarea ambalajelor reutilizabile: containere din lemn și din plastic, paleți și grilaje. Agenția de Intervenție pentru Agricultura și Plăți (AIPA) primește cererile și plătește banii.

 

Cum funcționează:

 

  1. Comandați recipientele la Rikipal.
  2. Rikipal oferă factura și certificatele de calitate.
  3. Obțineți lista documentelor pentru a lua subvențiile.
  4. Colectați documentele și pregătiți cererea pentru biroul regional AIPA.
  5. După verificarea documentelor, cererea se trece în coada de așteptare pentru ridicarea banilor.

 

Termenul de ridicare a subvenției depinde de bugetul de stat. În practică, din momentul prezentării documentelor la AIPA pînă la ridicarea banilor, trec de la 3 pînă la 6 luni.

 

Pentru a primi subvențiile este important să colectați setul complet de documente. Este destul să uitați un singur document pentru ca oficialii să vă respingă cererea. La procurarea containerelor de la Rikipal veți obține o consultație detaliată cu privire la depunerea cererii și colectarea rapidă a documentelor necesare.

 

Grație subvențiilor, mai mult de 20 de gospodării au reușit să înlocuiască containerele de lemn în cele de plastic. Containerele  moderne din plastic se păstrează cel puțin 12 ani și nu se deteriorează de ploaie și de soare. Prin urmare, acestea sunt depozitate în aer liber, fără a fi acoperite.

 

Sunați-ne la (022) 92-56-56, de luni pînă vineri 8.00 - 17.00 pentru a afla detalii.

 

11.08.2016
Află mai mult...
Cum trebuie fixată corect încărcătura pe paleți

Cum trebuie fixată corect încărcătura pe paleți

Alegeţi corect paletul

În Moldova orice reparaţie este considerată euroreparaţie iar paleţii se numesc europaleţi, ceea ce nu este corect. Paleţii se deosebesc după soiul lemnului, mărime şi capacitate de încărcare.

Existe două dimensiuni standard:

  • 800 mm х 1200 mm
  • 1000 mm х 1200 mm

Măsuraţi volumul încărcăturii şi alegeţi mărimea corespunzătoare. Ideal ar fi ca cutiile să acopere integral suprafaţa paletului şi, nicidecum, să nu atîrne peste marginile acestuia. În acest caz încărcătura ar putea să cadă de pe palet în timpul transportării. Pentru încărcăturile ce nu se încadrează în standarde, Rikipal produce paleţi de orice dimensiune la solicitarea clientului.

Calculaţi cu o precizie de pînă la 10% greutatea încărcăturii pe care planificaţi să o încărcaţi pe palet. Capacitatea de încărcare a paleţilor poate fi de la 800 de kg pînă la 2500 kg. De acest lucru depinde preţul unui palet. Cunoscînd greutatea încărcăturii, dumneavoastră veţi alege paletul corespunzător fără a plăti suplimentar pentru surplusul de capacitate.   

Evitaţi cumpărarea paleţilor din lemn de plop. Despre dezavantajele acestor paleţi citiţi aici.

Fixaţi bine încărcătura

Stivuiţi orice încărcătură, spre exemplu cutii, cît mai bine. Acest lucru este foarte important! Dacă între cutii va rămîne spaţiu gol, fiind zdruncinată încărcătura, inevitabil, se va deteriora.

Montaţi colţare

Colţurile cutiilor adesea se boţesc şi se rup în timpul transportării. Pentru ca clientul să primească cutiile într-o stare perfectă, fixaţi pe marginile cutiilor colţare din carton.

Ţineţi cont că colţarele de carton nu pot fi păstrate în frigider pentru mai mult de o lună. Ele se umezesc şi îşi pierd duritatea. Pentru exportatorii de fructe Rikipal oferă  colţare din plastic reutilizabile. Detaliile le găsiți aici. 

Înfăşurați încărcătura cu folie stretch

După fixarea colţarelor, înfăşuraţi încărcătura cu folie stretch. Deşi grosimea unei asemenea folii este de numai 10-20 microni, cîteva straturi vor ţine pe loc o încărcătură de cîteva tone. La înfăşurarea calitativă a unui palet cu cutii se consumă în mediu 400-500 de grame de folie.

Folia stretch se poate întinde în timpul transportării, de aceea întodeauna trebuie trasă pînă la maximum. Cu cît va fi mai întinsă folia cu atît mai strîns va ţine încărcătura. De asemenea, asiguraţi-vă că fiecare strat de folie îl acoperă pe cel anterior.

Atunci cînd folia este bine întinsă, rupeţi-o de pe rulou şi ascundeţi capătul sub unul din straturi. Polietilena se va lipi strîns şi folia nu se va desface pînă la sfîrşitul  transportării. 

Încărcătura poate fi înfăşurată ţinînd ruloul în mâini. Însă această metodă nu este chiar comodă şi nu permite întinderea cuvenită a foliei. Dispozitivele manuale de înfăşurare costă de la 55 de euro. Detaliile le puteţi găsiţi aici.

Folia stretch nu poate fi folosită şi la transportarea fructelor. Cutiile trebuie să fie bine aerisite, în caz contrar se va forma mucegai. De aceea, pentru exportatorii de legume, fructe şi pomuşoare Rikipal furnizează plasă pentru paleţi, datorită căreia marfa „respiră”.

 

Prindeţi încărcătura cu bandă de polipropilenă

Străbătând sute de kilometri pe un drum avariat, marfa de multe ori se mişcă din loc şi iese în afara paletului. Descărcarea devine periculoasă deoarece centrul de greutate este deplasat şi paletul poate să cadă de pe încărcător. Destinatarul încărcăturii va fi nevoit să descarce manual fiecare cutie. Ambalarea şubredă poate afecta serios relaţia cu cumpărătorul.

Pentru o siguranţă maximă prindeţi încărcătura cu 4 straturi de bandă de propilenă - 2 de-a lungul paletului şi 2 de-a latul. Acest lucru se face manual şi durează doar 3 minute. Încărcătura prinsă cu bandă nu va cădea de pe palet chiar şi pe un drum foarte avariat. 

Sunaţi-ne la 022-92-56-56 și Vă vom spune cum trebuie ambalată încărcătura cu cheltuieli minime.

 

11.08.2016
Află mai mult...

© Rikipal 2015-2018