Cît cheltuiţi pentru folia stretch? La prima vedere s-ar părea că utilizarea foliei este cu mult mai

13.02.2017
Companiile din UE renunță la folie înlocuind-o cu rame pentru paleți. Investiţia făcută pentru înlo

Noutăți recomandate

Cum trebuie fixată corect încărcătura pe paleți

Cum trebuie fixată corect încărcătura pe paleți

Alegeţi corect paletul

În Moldova orice reparaţie este considerată euroreparaţie iar paleţii se numesc europaleţi, ceea ce nu este corect. Paleţii se deosebesc după soiul lemnului, mărime şi capacitate de încărcare.

Existe două dimensiuni standard:

  • 800 mm х 1200 mm
  • 1000 mm х 1200 mm

Măsuraţi volumul încărcăturii şi alegeţi mărimea corespunzătoare. Ideal ar fi ca cutiile să acopere integral suprafaţa paletului şi, nicidecum, să nu atîrne peste marginile acestuia. În acest caz încărcătura ar putea să cadă de pe palet în timpul transportării. Pentru încărcăturile ce nu se încadrează în standarde, Rikipal produce paleţi de orice dimensiune la solicitarea clientului.

Calculaţi cu o precizie de pînă la 10% greutatea încărcăturii pe care planificaţi să o încărcaţi pe palet. Capacitatea de încărcare a paleţilor poate fi de la 800 de kg pînă la 2500 kg. De acest lucru depinde preţul unui palet. Cunoscînd greutatea încărcăturii, dumneavoastră veţi alege paletul corespunzător fără a plăti suplimentar pentru surplusul de capacitate.   

Evitaţi cumpărarea paleţilor din lemn de plop. Despre dezavantajele acestor paleţi citiţi aici.

Fixaţi bine încărcătura

Stivuiţi orice încărcătură, spre exemplu cutii, cît mai bine. Acest lucru este foarte important! Dacă între cutii va rămîne spaţiu gol, fiind zdruncinată încărcătura, inevitabil, se va deteriora.

Montaţi colţare

Colţurile cutiilor adesea se boţesc şi se rup în timpul transportării. Pentru ca clientul să primească cutiile într-o stare perfectă, fixaţi pe marginile cutiilor colţare din carton.

Ţineţi cont că colţarele de carton nu pot fi păstrate în frigider pentru mai mult de o lună. Ele se umezesc şi îşi pierd duritatea. Pentru exportatorii de fructe Rikipal oferă  colţare din plastic reutilizabile. Detaliile le găsiți aici. 

Înfăşurați încărcătura cu folie stretch

După fixarea colţarelor, înfăşuraţi încărcătura cu folie stretch. Deşi grosimea unei asemenea folii este de numai 10-20 microni, cîteva straturi vor ţine pe loc o încărcătură de cîteva tone. La înfăşurarea calitativă a unui palet cu cutii se consumă în mediu 400-500 de grame de folie.

Folia stretch se poate întinde în timpul transportării, de aceea întodeauna trebuie trasă pînă la maximum. Cu cît va fi mai întinsă folia cu atît mai strîns va ţine încărcătura. De asemenea, asiguraţi-vă că fiecare strat de folie îl acoperă pe cel anterior.

Atunci cînd folia este bine întinsă, rupeţi-o de pe rulou şi ascundeţi capătul sub unul din straturi. Polietilena se va lipi strîns şi folia nu se va desface pînă la sfîrşitul  transportării. 

Încărcătura poate fi înfăşurată ţinînd ruloul în mâini. Însă această metodă nu este chiar comodă şi nu permite întinderea cuvenită a foliei. Dispozitivele manuale de înfăşurare costă de la 55 de euro. Detaliile le puteţi găsiţi aici.

Folia stretch nu poate fi folosită şi la transportarea fructelor. Cutiile trebuie să fie bine aerisite, în caz contrar se va forma mucegai. De aceea, pentru exportatorii de legume, fructe şi pomuşoare Rikipal furnizează plasă pentru paleţi, datorită căreia marfa „respiră”.

 

Prindeţi încărcătura cu bandă de polipropilenă

Străbătând sute de kilometri pe un drum avariat, marfa de multe ori se mişcă din loc şi iese în afara paletului. Descărcarea devine periculoasă deoarece centrul de greutate este deplasat şi paletul poate să cadă de pe încărcător. Destinatarul încărcăturii va fi nevoit să descarce manual fiecare cutie. Ambalarea şubredă poate afecta serios relaţia cu cumpărătorul.

Pentru o siguranţă maximă prindeţi încărcătura cu 4 straturi de bandă de propilenă - 2 de-a lungul paletului şi 2 de-a latul. Acest lucru se face manual şi durează doar 3 minute. Încărcătura prinsă cu bandă nu va cădea de pe palet chiar şi pe un drum foarte avariat. 

Sunaţi-ne la 022-92-56-56 și Vă vom spune cum trebuie ambalată încărcătura cu cheltuieli minime.

 

11.08.2016
Află mai mult...
Paleți ieftini din lemn de plop. Care e șmecheria?

Paleți ieftini din lemn de plop. Care e șmecheria?

În Moldova sunt puține păduri de conifere și din acest motiv cheresteaua pentru paleți este confecționată din soiurile de lemn accesibil. Cel mai accesibil și mai ieftin este lemnul de plop. Asemenea paleți sunt mai ieftini cu 10-15%, însă o asemenea economie duce, adeseori, la pierderi.

În procesul transportării paleții de plop se deteriorează ușor. Cheresteaua moale și fragilă se fisurează și se rup. Este suficient ca marfa palelată să fie transportată la o distanță de 200-300 km pe un drum accidentat. Paletul se va rupe, iar destinatarul încărcăturii își va găsi marfa împrăștiată prin toată bena camionului. Cheresteaua de pin și molid este dură însă flexibilă, de aceea paleții de conifere vor rămîne intacți chiar și după un drum de mii de kilometri.

După o lună de stat în soare, paleții de plop se rup. Chiar și fără încărcătură. Uscîndu-se, acest tip de cherestea se încovoaie într-atât de tare, încât scoate și cuiele ce unesc elementele între ele. Cumpărînd paleți de plop, aceștia trebuie încărcați repede și expediați destinatarului în caz contrar, paleții noi se pot deteriora de la sine.

Nu în zadar la confecționarea paleților este folosită pe larg cheresteaua de conifere. Paleții de plop, chiar și teoretic, nu corespund standardelor de calitate europene. Este vorba despre aceea că calitatea paleților este strict reglementată de Asociația Europeană Palet – EPAL. Standardele existente definesc duritatea materialului, calitatea fabricării și termenul de exploatare a paletului. Paleții din lemn de plop nu corespund acestor criterii, din care motiv pentru asemenea tip de paleți nu se eliberează certificate de calitate.

Un palet din lemn de plop costă cu 8-15 lei mai ieftin decît cel din conifere. Însă, chiar și în cazul unei exploatări atente, un asemenea palet se va rupe după un an, iar compania va cheltui 80-90 de lei anual pentru înlocuirea acestora. În același timp, un palet confecționat din lemn de conifere poate fi exploatat pînă la 5 ani.

Paleții din lemn de plop merită a fi cumpărați doar de companiile care au nevoie de paleți de unică folosință. Și doar pentru marfă nealimentare.

Exportatorilor de fructe și celor ce doresc ca marfa să fie livrată cumpărătorului în deplină siguranță, le este mult mai avantajos să cumpere paleți din lemn de conifere.

03.02.2017
Află mai mult...

© Rikipal 2015-2018