Cît cheltuiţi pentru folia stretch?

13.02.2017
Companiile din UE renunță la folie înlocuind-o cu rame pentru paleți. Investiţia făcută pentru înlo

Pe drumurile avariate, sacii şi cutiile se împrăştie prin remorca autocamionului şi marfa se deteriorează. Pentru a păstra marfa intactă, ambalajul este stivuit cu mare grijă pe paleţi şi înfăşurat cu un strat gros de folie stretch. Aşa procedează toți.   

Companiile din UE renunță la folie înlocuind-o cu rame pentru paleți. Acestea sunt niște elemente demontabile care se suprapun și transformă paletul într-un container cu pereți trainici. Este o soluție verificată pe care europenii o folosesc de zeci de ani. Montarea ramelor pe palet durează mai puțin de un minut. Ramele neutilizate pot fi stivuite și depozitate, ocupînd foarte puțin spațiu. Pe un palet pot fi stivuite în jur de 108 de rame.

 

La prima vedere s-ar părea că utilizarea foliei este cu mult mai avantajoasă. Un rulou de folie cu greutatea de 1,7 kg costa 3,5 euro, iar 4 borduri costă 6 euro fiecare și vor costa 24 de euro. Așa să fie oare?

 

Pentru înfășurarea temeinică a unui palet cu cutii se va folosi 450 de grame de folie. Prin urmare, înfășurarea unui palet cu folie va costa 0,92 euro.Folia este un produs de unică folosință. Investiţia făcută pentru înlocuirea foliei cu 4 borduri se va recupera la cea de-a 26 livrare. Împărțim costul a 4 borduri la prețul 1 înfășurări cu folie: 24/1,92 = 26

 

Rămîne însă întrebarea: în cît timp se va recupera investiția făcută în bordurile pentru paleți?

Cînd camionul cu marfă ajunge la destinatar, la întoarcere el va transporta paleții goi rămași de la livrarea precedentă. Prin urmare, și paleții și bordurile, se află pentru un anumit timp la destinatar. Moldova este o țară mică. Paleții și bordurile sînt returnate expeditorului după 7 zile. 

Înmulțim numărul de livrări la numărul de zile (26*7) = 182 de zile sau șase luni. De aici rezultă că renunțarea la folie și procurarea bordurilor pentru paleți se va răscumpăra în decurs de 6 luni. Fiți de acord, o investiție minimă care este recuperată într-un timp atît de scurt.

 

Investiţia în bordurile pentru paleţi se va recupera în 4 luni

 

 

Folia

 

Bordura pentru paleţi

Numărul de livrări

26

17

 

Consumul de folie pentru 1 palet, kg

0,45

Preţul 1 borduri, euro

6

Preţul 1 kg de folie, euro

2,1

Cantitatea bordurilor pentru 1 palet, buc.

4

Costurile pentru înfăşurarea 1 palet, euro

0,92

Costurile pentru echiparea 1 palet

24

Costurile pentru 26 de livrări, euro

 

23,9 euro

 

24,0

Rulajul ambalajului

 

– 

7 zile

Amortizarea, zile

– 

182 zile (6 luni)

Termenul de exploatare

 

de unică folosinţă

 

5 ani

 

Ramele pentru paleţi sunt potrivite, în special, pentru depozitarea mărfurilor în vrac - cum ar fi merele. În Moldova, în acest scop, sunt utilizate containerele integrale. Muncitorii ajung cu uşurinţă stratul superior de mere, iar pentru a ajunge la fundul containerului trebuie să se aplece. Acest lucru încetineşte procesul de lucru de trei ori. Pomicultorii utilizează bordurile pentru a accelera munca şi pentru a angaja cît mai puţini muncitori. După îndepărtarea stratului superior de mere, muncitorul dă jos una dintre borduri şi conţinutul containerului îi este iarăşi la îndemână.

 © Rikipal 2015-2020