Cum trebuie fixată corect încărcătura pe paleți

11.08.2016
Statisticile companiilor de asigurări arată că 35% din încărcăturile deteriorate în procesul transpo

Noutăți recomandate

Cît cheltuiţi pentru folia stretch? La prima vedere s-ar părea că utilizarea foliei este cu mult mai

Cît cheltuiţi pentru folia stretch? La prima vedere s-ar părea că utilizarea foliei este cu mult mai

Principalii cumpărători de folie stretch sunt producătorii şi distribuitorii. Pentru ei este important să livreze clientului marfa în stare perfectă. Pe drumurile avariate, sacii şi cutiile se împrăştie prin remorca autocamionului şi marfa se deteriorează. Pentru a păstra marfa intactă, ambalajul este stivuit cu mare grijă pe paleţi şi înfăşurat cu un strat gros de folie stretch. Aşa procedează toți.   

Companiile din UE renunță la folie înlocuind-o cu rame pentru paleți. Acestea sunt niște elemente demontabile care se suprapun și transformă paletul într-un container cu pereți trainici. Este o soluție verificată pe care europenii o folosesc de zeci de ani. Montarea ramelor pe palet durează mai puțin de un minut. Ramele neutilizate pot fi stivuite și depozitate, ocupînd foarte puțin spațiu. Pe un palet pot fi stivuite în jur de 108 de rame.

 

La prima vedere s-ar părea că utilizarea foliei este cu mult mai avantajoasă. Un rulou de folie cu greutatea de 1,7 kg costa 3,5 euro, iar 4 borduri costă 6 euro fiecare și vor costa 24 de euro. Așa să fie oare?

 

Pentru înfășurarea temeinică a unui palet cu cutii se va folosi 450 de grame de folie. Prin urmare, înfășurarea unui palet cu folie va costa 0,92 euro.Folia este un produs de unică folosință. Investiţia făcută pentru înlocuirea foliei cu 4 borduri se va recupera la cea de-a 26 livrare. Împărțim costul a 4 borduri la prețul 1 înfășurări cu folie: 24/1,92 = 26

 

Rămîne însă întrebarea: în cît timp se va recupera investiția făcută în bordurile pentru paleți?

Cînd camionul cu marfă ajunge la destinatar, la întoarcere el va transporta paleții goi rămași de la livrarea precedentă. Prin urmare, și paleții și bordurile, se află pentru un anumit timp la destinatar. Moldova este o țară mică. Paleții și bordurile sînt returnate expeditorului după 7 zile. 

Înmulțim numărul de livrări la numărul de zile (26*7) = 182 de zile sau șase luni. De aici rezultă că renunțarea la folie și procurarea bordurilor pentru paleți se va răscumpăra în decurs de 6 luni. Fiți de acord, o investiție minimă care este recuperată într-un timp atît de scurt.

 

Investiţia în bordurile pentru paleţi se va recupera în 4 luni

 

 

Folia

 

Bordura pentru paleţi

Numărul de livrări

26

17

 

Consumul de folie pentru 1 palet, kg

0,45

Preţul 1 borduri, euro

6

Preţul 1 kg de folie, euro

2,1

Cantitatea bordurilor pentru 1 palet, buc.

4

Costurile pentru înfăşurarea 1 palet, euro

0,92

Costurile pentru echiparea 1 palet

24

Costurile pentru 26 de livrări, euro

 

23,9 euro

 

24,0

Rulajul ambalajului

 

– 

7 zile

Amortizarea, zile

– 

182 zile (6 luni)

Termenul de exploatare

 

de unică folosinţă

 

5 ani

 

Ramele pentru paleţi sunt potrivite, în special, pentru depozitarea mărfurilor în vrac - cum ar fi merele. În Moldova, în acest scop, sunt utilizate containerele integrale. Muncitorii ajung cu uşurinţă stratul superior de mere, iar pentru a ajunge la fundul containerului trebuie să se aplece. Acest lucru încetineşte procesul de lucru de trei ori. Pomicultorii utilizează bordurile pentru a accelera munca şi pentru a angaja cît mai puţini muncitori. După îndepărtarea stratului superior de mere, muncitorul dă jos una dintre borduri şi conţinutul containerului îi este iarăşi la îndemână.

 

13.02.2017
Află mai mult...
6 motive pentru a alege paleții din plastic

6 motive pentru a alege paleții din plastic

Pe plan global, 98% din paleți sunt confecționați din cherestea, fiind materia primă cea mai ieftină. Cu toate acestea, anual tot mai multe companii moldovenești înlocuiesc paleții din lemn cu cei din plastic.

 

Termen de exploatare de cel puțin 10 ani

Durata de ”viață” a paleților din lemn este de cel mult 5 ani, chiar dacă vor fi exploatați cu prudență. Experiența arată că mai mult de o treime din aceștia necesită a fi reperați peste un an de exploatare intensivă. Paleții din plastic au un termen de exploatare de cel puțin 10 ani.

 

Paleții din plastic pot susține o greutate de 1500 kg în timpul transportării și de 6000 kg în timpul depozitării.

 

Au aceeași greutate

Paleții din lemn absorb umeditatea, mai ales dacă sunt păstrați într-un depozit igrasios. Greutatea lor niciodată cu corespunde cu cea inițială. Paleții din plastic nu absorb umeditatea și au mereu aceeași greutate. De aceea, companiile care cântăresc marfa scumpă pe paleți, folosesc paleții din plastic. 

 

Se curăță și se depozitează cu ușurință

Paleții din lemn nu pot fi spălați. La contactul cu apa, cheresteaua crapă și prinde mucegai. În crăpături pătrunde murdărie care este greu de înlăturat. Aceasta nu are importanță în cazul unei încărcături obișnuite. Însă, producătorii europeni de alimente, medicamente și produse pentru copii folosesc paletii din plastic. Aceștia pot fi spălați cu orice produs chimic și pot fi prelucrați cu abur, ceea ce garantează sterilitatea ambalajului și integritatea produselor alimentare pentru care există standarde sanitare stricte.

 

Paleții din lemn se deformează dacă sunt păstrați la soare un timp îndepungat. Paleții din plastic însă, pot fi păstrați la aer liber și la orice temperatură cu anii. De asemenea, paleții din plastic nu necesită un control fitosanitar în procesul de întocmire a actelor vamale.

 

Potriviți pentru transportarea produselor chimice

Paleții din plastic sunt rezistenți la acțiunea agenților chimici agresivi. Pe paleți pot fi transportate și păstrate containere cu substanțe caustice, iar în caz de scurgere, aceștia nu vor fi afectați. Plasticul practic nu reacționează la contactul cu acizii puternici păstrîndu-și, astfel, duritatea.   

 

Asigură integritatea încărcăturii

Paleții din lemn uneori se rup, motiv din care ei pot deteriora încărcătura cu bavurile, așchiile și cuiele. Acest lucru nu este critic dacă se transportă utilaj sau cutii. Însă, pentru transportarea bunurile fragile care trebuiesc protejate de cea mai mică zgârietură, spre exemplu mobilă din lemn prețios, se recomandă utilizarea paleților din plastic. Paletul din plastic întotdeauna va rămâne neted și nu va lăsa zgârieturi sau rosături.

 

Ușor de exploatat

Paleții din plastic, la fel ca și cei din lemn, pot fi utilizați în liniile de producție automate. Cărucioarele industriale de tip ”Rocla” și stivuitoarele pot strămuta fără probleme orice palet, indiferent din ce material este acesta.

 

Compania Rikipal furnizează paleți din plastic de diferite dimensiuni și capacitate de încărcare. Mai multe puteți afla la numărul 022-92-56-56.

 

22.02.2017
Află mai mult...

© Rikipal 2015-2018