Paletizarea – optimizarea garantată a costurilor de depozitare

11.08.2016

Majoritatea companiilor producătoare și a celor importatoare transportă și depozitează marfa pe paleți. Acest lucru este comod – cu ajutorul cărucioarelor hidraulice chiar și o domnișoară poate strămuta 1,5 tone de încărcătură într-un al capăt al depozitului. Iar beneficiile economice obținute în urma paletizării produselor este demonstrată în practică. Utilizarea paleților a fost o inovație în anii ’20 și a căpătat un caracter universal în timpul celui de-al doilea război mondial. Experiența a arătat că costurile operațiunilor de încărcare se reduc de trei ori dacă marfa este încărcată pe paleți.

Cu toate acestea, multe companii mici continuă să transporte și să depoziteze marfa în cutii și în saci. Proprietarii consideră că având un volum de marfă mai mic, utilizarea paleților nu este îndreptățită din punct de vedere financiar. Chipurile este mai avantajos să nu plătească pentru paleți și să nu procure un cărucior hidraulic.

În realitate însă, nu este așa. Chiar dacă compania recepționează doar cîteva mașini cu marfă pe lună, utilizarea paleților este convenabilă. În primul rând, orice magazinier cunoaște că în procesul de încărcare cutiile adeseori cad sau se rup. Iar bunurile deteriorate sau sparte, care necesită a fi trecute la pierderi sunt un articol de cheltuieli inevitabil în majoritatea companiilor. În procesul de lucru cu marfa paletată, probabilitatea deteriorării acesteia este de două ori mai mică. Mai ales, dacă încărcătura este fixată cu ajutorul foliei stretch. Mai detaliat despre ambalarea încărcăturii citiți în acest articol .

În al doilea rând, descărcarea mărfii fără paleți adeseori compromite activitatea întregii companii. Atunci cînd trebuie de descărcat două-trei tone de marfă ambalată în cutii, magazinierul, de cele mai multe ori, cheamă în ajutor pe ceilalți angajați. Iar clienții companiei în loc de salut aud această frază: ”Noi suntem ocupați cu descărcatul mărfii. Telefonați-ne mâine”. Fiți de acord că atunci când managerul și vânzătorii cară cutii în loc să lucreze, aceasta nu contribuie la buna desfășurare a activității companiei.

Proprietarii depozitelor mici în dorința de a economisi nu achiziționează cărucioare hidraulice. S-ar părea că este mai ușor de lucrat cu mâinile. Însă, un cărucior hidraulic poate înlocui 5-6 persoane. Nu trebuie de uitat că și timpul angajaților costă. Cumpărând un cărucior la mâna a doua cu 180-250 de euro, investiția se va recupera într-o jumătate de an de lucru. Fiți de acord că puține investiții pot fi amortizate atât de repede.

În cazul utilizării stivuitorului, descărcarea unui autocamion (33 de paleți a cîte 1 tonă) va dura mai puțin de o oră și sunt necesare doar două persoane, chiar dacă depozitul nu este dotat cu rampă. O persoană strămută paleții către marginea remorcii cu ajutorul căruciorului, iar cea de-a doua le coboară cu grijă pe asfalt cu ajutorul stivuitorului.

Trecerea la paletizarea încărcăturii soluționează încă o problemă stringentă – insuficiența spațiului de depozitare. Companiile în creștere sunt în căutare permanentă de noi depozite. Volumul vânzărilor și asortimentul de mărfuri cresc ceea ce duce la supraîncărcarea depozitului cu marfă. Iar acest lucru încetinește, în mod inevitabil, încărcarea mărfii către client. 

Triplarea spațiului util în depozit se poate obține cu ajutorul stelajurilor specializate pentru paleți. Acestea sunt create ținându-se cont de posibilitatea păstrării în siguranță optimă a diverselor tipuri de paleți și cu utilizarea minimă a spațiului util din depozit. Cu ajutorul stelajurilor se pot păstra pînă la 10 paleți așezate unul peste altul. Pe de o parte, acest lucru necesită procurarea stelajurilor și a stivuitorului care poate ridica paleții cu încărcătură la o înălțime de până la 15 metri. Asemenea stivuitoare sunt utilizare în hipermarketurile Metro și la depozitele mari. Pe de altă parte însă, aceste investiții se vor amortiza în 1,5-2 ani din contul chiriei, deoarece vânzârile vor crește fiind utilizat și în continuare un depozit relativ mic.

Aces lucru este actual mai ales pentru Chișinău, deoarece majoritatea depozitelor de închiriat sunt halele goale ale fostelor uzine sovietice. De regulă, podurile înalte și podeaua dreaptă permit instalarea stelajurilor de orice tip.

Unii conducători ai companiilor importatoare evită să transporte marfa pe paleți neștiind ce să facă cu aceștia după realizarea mărfii. În realitate însă paleții din lemn sunt foarte solicitați. Este suficient să telefonați la Rikipal pe numărul (022) xxx-yyy și să invitați reprezentantul companiei la depozitul dumneavoastră. Angajații Rikipal vin la fața locului, estimează valoarea paleților și îi încarcă în transportul propriu. Dumneavoastră trebuie doar să decideți cum doriți să primiți banii – în numerar sau prin virament. 

Analiza cheltuielilor pentru operațiunile de depozitare demonstrează că chiar și în cazul unei companii mici trecerea la păstrarea mărfurilor pe paleți își are rostul. Acest lucru reduce cheltuielile și accelerează de cîteva ori lucrul cu încărcătura.  

Noutăți recomandate

Cum trebuie fixată corect încărcătura pe paleți

Cum trebuie fixată corect încărcătura pe paleți

Alegeţi corect paletul

În Moldova orice reparaţie este considerată euroreparaţie iar paleţii se numesc europaleţi, ceea ce nu este corect. Paleţii se deosebesc după soiul lemnului, mărime şi capacitate de încărcare.

Existe două dimensiuni standard:

  • 800 mm х 1200 mm
  • 1000 mm х 1200 mm

Măsuraţi volumul încărcăturii şi alegeţi mărimea corespunzătoare. Ideal ar fi ca cutiile să acopere integral suprafaţa paletului şi, nicidecum, să nu atîrne peste marginile acestuia. În acest caz încărcătura ar putea să cadă de pe palet în timpul transportării. Pentru încărcăturile ce nu se încadrează în standarde, Rikipal produce paleţi de orice dimensiune la solicitarea clientului.

Calculaţi cu o precizie de pînă la 10% greutatea încărcăturii pe care planificaţi să o încărcaţi pe palet. Capacitatea de încărcare a paleţilor poate fi de la 800 de kg pînă la 2500 kg. De acest lucru depinde preţul unui palet. Cunoscînd greutatea încărcăturii, dumneavoastră veţi alege paletul corespunzător fără a plăti suplimentar pentru surplusul de capacitate.   

Evitaţi cumpărarea paleţilor din lemn de plop. Despre dezavantajele acestor paleţi citiţi aici.

Fixaţi bine încărcătura

Stivuiţi orice încărcătură, spre exemplu cutii, cît mai bine. Acest lucru este foarte important! Dacă între cutii va rămîne spaţiu gol, fiind zdruncinată încărcătura, inevitabil, se va deteriora.

Montaţi colţare

Colţurile cutiilor adesea se boţesc şi se rup în timpul transportării. Pentru ca clientul să primească cutiile într-o stare perfectă, fixaţi pe marginile cutiilor colţare din carton.

Ţineţi cont că colţarele de carton nu pot fi păstrate în frigider pentru mai mult de o lună. Ele se umezesc şi îşi pierd duritatea. Pentru exportatorii de fructe Rikipal oferă  colţare din plastic reutilizabile. Detaliile le găsiți aici. 

Înfăşurați încărcătura cu folie stretch

După fixarea colţarelor, înfăşuraţi încărcătura cu folie stretch. Deşi grosimea unei asemenea folii este de numai 10-20 microni, cîteva straturi vor ţine pe loc o încărcătură de cîteva tone. La înfăşurarea calitativă a unui palet cu cutii se consumă în mediu 400-500 de grame de folie.

Folia stretch se poate întinde în timpul transportării, de aceea întodeauna trebuie trasă pînă la maximum. Cu cît va fi mai întinsă folia cu atît mai strîns va ţine încărcătura. De asemenea, asiguraţi-vă că fiecare strat de folie îl acoperă pe cel anterior.

Atunci cînd folia este bine întinsă, rupeţi-o de pe rulou şi ascundeţi capătul sub unul din straturi. Polietilena se va lipi strîns şi folia nu se va desface pînă la sfîrşitul  transportării. 

Încărcătura poate fi înfăşurată ţinînd ruloul în mâini. Însă această metodă nu este chiar comodă şi nu permite întinderea cuvenită a foliei. Dispozitivele manuale de înfăşurare costă de la 55 de euro. Detaliile le puteţi găsiţi aici.

Folia stretch nu poate fi folosită şi la transportarea fructelor. Cutiile trebuie să fie bine aerisite, în caz contrar se va forma mucegai. De aceea, pentru exportatorii de legume, fructe şi pomuşoare Rikipal furnizează plasă pentru paleţi, datorită căreia marfa „respiră”.

 

Prindeţi încărcătura cu bandă de polipropilenă

Străbătând sute de kilometri pe un drum avariat, marfa de multe ori se mişcă din loc şi iese în afara paletului. Descărcarea devine periculoasă deoarece centrul de greutate este deplasat şi paletul poate să cadă de pe încărcător. Destinatarul încărcăturii va fi nevoit să descarce manual fiecare cutie. Ambalarea şubredă poate afecta serios relaţia cu cumpărătorul.

Pentru o siguranţă maximă prindeţi încărcătura cu 4 straturi de bandă de propilenă - 2 de-a lungul paletului şi 2 de-a latul. Acest lucru se face manual şi durează doar 3 minute. Încărcătura prinsă cu bandă nu va cădea de pe palet chiar şi pe un drum foarte avariat. 

Sunaţi-ne la 022-92-56-56 și Vă vom spune cum trebuie ambalată încărcătura cu cheltuieli minime.

 

11.08.2016
Află mai mult...

© Rikipal 2015-2018