Paleți ieftini din lemn de plop. Care e șmecheria?

03.02.2017
Transportatorii și exportatorii achiziționează, cu regularitate, paleții noi. Cei mai experimentați

În procesul transportării paleții de plop se deteriorează ușor. Cheresteaua moale și fragilă se fisurează și se rup. Este suficient ca marfa palelată să fie transportată la o distanță de 200-300 km pe un drum accidentat. Paletul se va rupe, iar destinatarul încărcăturii își va găsi marfa împrăștiată prin toată bena camionului. Cheresteaua de pin și molid este dură însă flexibilă, de aceea paleții de conifere vor rămîne intacți chiar și după un drum de mii de kilometri.

După o lună de stat în soare, paleții de plop se rup. Chiar și fără încărcătură. Uscîndu-se, acest tip de cherestea se încovoaie într-atât de tare, încât scoate și cuiele ce unesc elementele între ele. Cumpărînd paleți de plop, aceștia trebuie încărcați repede și expediați destinatarului în caz contrar, paleții noi se pot deteriora de la sine.

Nu în zadar la confecționarea paleților este folosită pe larg cheresteaua de conifere. Paleții de plop, chiar și teoretic, nu corespund standardelor de calitate europene. Este vorba despre aceea că calitatea paleților este strict reglementată de Asociația Europeană Palet – EPAL. Standardele existente definesc duritatea materialului, calitatea fabricării și termenul de exploatare a paletului. Paleții din lemn de plop nu corespund acestor criterii, din care motiv pentru asemenea tip de paleți nu se eliberează certificate de calitate.

Un palet din lemn de plop costă cu 8-15 lei mai ieftin decît cel din conifere. Însă, chiar și în cazul unei exploatări atente, un asemenea palet se va rupe după un an, iar compania va cheltui 80-90 de lei anual pentru înlocuirea acestora. În același timp, un palet confecționat din lemn de conifere poate fi exploatat pînă la 5 ani.

Paleții din lemn de plop merită a fi cumpărați doar de companiile care au nevoie de paleți de unică folosință. Și doar pentru marfă nealimentare.

Exportatorilor de fructe și celor ce doresc ca marfa să fie livrată cumpărătorului în deplină siguranță, le este mult mai avantajos să cumpere paleți din lemn de conifere.© Rikipal 2015-2020